Vogelschieten bij het Hofshuus

Het vogelschieten krijgt een nieuwe opzet!

In goed overleg met Sportclub Varsseveld en Schietcollege Prins Alexander is besloten dat de activiteiten rondom het vogelschieten zullen worden verplaatst van Sportpark Oberink naar het Hofshuus. Hiermee zal er een nieuwe impuls worden gegeven aan deze activiteit! Er is gekozen voor het terrein bij de Gesinkschure van het Hofshuus. Deze locatie sluit naadloos aan bij de andere activiteiten rondom het Hofshuus op vrijdag. Wel zal het terrein voor het schieten zoveel mogelijk worden afgesloten van de rest van de activiteiten,

Er zullen een aantal zaken veranderen. De voornaamste verandering, behalve de locatie, is dat het eerste startschot één uur later zal klinken dan gebruikelijk; namelijk om 10.00 uur. Hopelijk zal de jongere garde vanwege dit uurtje extra slaap gaan meeschieten. Het is alweer 5 jaar geleden dat het Keizerschieten heeft plaatsgevonden. Daarom is er dit jaar een extra vogel voor het Keizerschieten. Alle oudkoning en koninginnen zullen hiervoor een persoonlijke uitnodiging krijgen! In 2018 namen 114 deelnemers het tegen elkaar op om de begeerde titel Koning van Varsseveld te bemachtigen. Na een strijd van drie en een half uur wist René Rusink de titel van Koning te veroveren; bij het 459-ste schot stortte de vogel rond 12.30 uur ter aarde. De deelnemende 39 dames wisten de vogel rond de klok van 12.00 naar beneden te schieten; hier waren slechts 203 kogels voor nodig. De laatste kogel werd zorgvuldig geschoten door Patricia Leneman, die met dit schot bemachtigen. zodat het besloten karakter behouden blijft.

Zoals al aangegeven zullen dit jaar de openingsschoten niet om 9.00 uur, maar om 10.00 uur gelost worden! U kunt zich voor het vogelschieten inschrijven tussen 09.15 uur en 10.30 uur, het inschrijfgeld bedraagt € 10. SC Varsseveld zal blijven zorgen voor een ontbijt en natuurlijk de bij het schieten horende drankjes. Ook zullen er op het terrein voldoende eetgelegenheden zijn, zodat de inwendige mens goed verzorgd wordt. Voor de muzikale omlijsting zal ons eigen Varssevelds dweilorkest de Poggendammers zorgen. Deelnemers aan het vogelschieten dienen lid te zijn van de AOV; hierop wordt bij inschrijving gecontroleerd. Tevens is deelname alleen mogelijk vanaf 16 jaar. Het jeugdschieten, dat altijd op zaterdag bij het Hofshuus plaatsvond, zal dit jaar tegelijkertijd met het keizeren koningschieten op vrijdag plaatsvinden. Hierdoor zijn alle AOV-schietactiviteiten op vrijdag samengebracht op één locatie. De inschrijving voor het jeugdschieten start om 10.30 uur. Het eerste schot zal om 11.00 uur worden gelost door de huidige jeugdkoning Jesse Fraikin. Jesse is naast jeugdkoning van de AOV ook gemeentelijk jeugdkoning geworden tijdens het gemeentelijk koningsschieten in Ulft op 11 mei jl. Ontzettend knap! Jesse gefeliciteerd!

Spelregels

Omdat er op drie vogels wordt geschoten en de huldiging van keizer, koning en koningin tegelijkertijd plaatsvindt worden de volgende spelregels gehanteerd: nadat de vleugels eraf geschoten zijn, is er overleg tussen de AOV en Schietcollege Prins Alexander. Op advies van de schietvereniging wordt besloten of er op de staart wordt geschoten of dat deze wordt verloot. Het verloten vindt plaats door de schietcommissie van de AOV. Zowel de dames als de heren, maar natuurlijk ook de jeugd, worden tijdens het schieten uitstekend begeleid door Schietcollege Prins Alexander.

Jeugdkoning(in) schieten

(10.30 uur het Hofshuus)

Wil jij de jeugdkoning(in) 2019 van Varsseveld worden? Iedereen tot en met 15 jaar kan meedoen. Dit jaar voor het eerst op de vrijdag en gelijktijdig met het vogelschieten van de volwassenen bij Gesinkschure!

Er wordt met dezelfde geweren geschoten als bij het vogelschieten voor volwassenen en er gelden ook dezelfde regels; wie de romp van de houten vogel eraf schiet, heeft gewonnen en is jeugdkoning(in). Het schieten wordt begeleid door schietcollege Prins Alexander. Vanaf 10.30 uur start de inschrijving op het nieuwe schietterrein bij de Gesinkschure. Het inleggeld bedraagt € 3,00. Het eerste schot op de vogel wordt om 11.00 uur gelost door de jeugdkoning van 2018, Jesse Fraikin. De huldiging van de nieuwe jeugdkoning(in) vindt omstreeks 15.00 uur plaats, ook dit is gezamenlijk met de andere koningsparen. De prijs is een beker. Daarnaast krijgt de winnaar 20 vrijkaartjes voor de attracties op het lunapark. Het eraf schieten van een onderdeel van de vogel (vleugels, kop of staart) levert een beker én vijf vrijkaartjes voor het lunapark op. In 2020 rijdt de jeugdkoning(in) met een vriend of vriendin mee in de optocht op donderdag. Heb je vrienden, ouders of buren die je willen aanmoedigen? Er is veel vermaak en gezelligheid in de buurt van het schieten, dus neem iedereen mee! Naast het jeugdschieten zijn er op vrijdag bij het Hofshuus nog genoeg andere leuke activiteiten (zie pagina 10 en 11). Je hoort het al; op vrijdag met je gewoon naar het Hofshuus!