Geschiedenis

Koningsdag is de nationale feestdag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd.

Net als Koning Willem-Alexander vierden Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana deze dag op hun verjaardag, respectievelijk 27 april, 31 augustus en 30 april. Koningin Beatrix vierde Koninginnedag niet op haar verjaardag, 31 januari, maar op 30 april, de verjaardag van haar moeder, Koningin Juliana.

Koningsdag is in Nederland uitgegroeid tot een nationale feestdag. Tijdens Koningsdag bezoekt Koning Willem-Alexander, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, de festiviteiten in één of twee gemeenten. Deze bezoeken zijn rechtstreeks op televisie te zien. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd. Het lijkt alsof hier al decennia lang sprake van is, maar niets is minder waar. Een korte duik in de geschiedenis van het ontstaan van Koningsdag / Koninginnedag.

Wilhelmina
Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessedag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief komt van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Na het overlijden van Koning Willem III op 23 november 1890 werd Wilhelmina Koningin, onder regentschap van haar moeder Koningin Emma. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. Koningin Wilhelmina en haar familie waren niet aanwezig bij de festiviteiten op Koninginnedag. Koninginnedag was in die jaren ook de laatste dag van de schoolvakantie, waardoor deze dag al snel een feestdag voor kinderen werd. Op 31 augustus 1902 groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. De bevolking vierde toen namelijk ook het bericht dat Koningin Wilhelmina net hersteld was van een ernstige ziekte.

Juliana
In september 1948 volgde Koningin Juliana haar moeder op. Zij vierde net als Koningin Wilhelmina Koninginnedag op haar eigen verjaardag: 30 april, voor het eerst in 1949. De Koningin en haar familie namen op het bordes van Paleis Soestdijk een defilé af. Veel Nederlanders liepen in een kilometerslange rij langs het bordes en gaven de Koninklijke Familie bloemen en geschenken. Dit bloemendefilé was vanaf midden jaren ’50 op de televisie te zien. Onder Koningin Juliana werd Koninginnedag een officiële vrije dag en de viering groeide uit tot een nationale feestdag, die in het teken staat van saamhorigheid.

Beatrix
Koningin Beatrix besloot bij haar aantreden als Koningin, uit respect voor haar moeder, Koninginnedag op 30 april te blijven vieren. Ze koos ervoor niet de mensen naar haar toe te laten komen, maar juist zelf naar de mensen toe te gaan. Samen met andere leden van de Koninklijke Familie bezoekt ze ieder jaar een of twee gemeenten in Nederland, om daar Koninginnedag te vieren.

Willem Alexander
Koning Willem Alexander heeft bij zijn aantreden besloten om Koningsdag op zijn verjaardag te vieren. Net als zijn moeder heeft hij ervoor gekozen om de mensen niet naar haar toe te laten komen, maar net als zijn moeder naar de mensen toe te gaan.

Bron: koninklijkhuis.nl