Corso / optocht Varsseveld op UNESCO-lijst

De Nederlandse corso’s zijn afgelopen week opgenomen op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. 

Dat is de lijst waarin cultuurgoed en tradities gewaarborgd worden, zodat deze kunnen worden overgedragen aan volgende generaties. 

In 2018 is de Corsokoepel opgericht, een samenwerkingsverband van corso-organisaties, welke zich tot doel heeft gesteld om deze bijschrijving mogelijk te maken. Corso / optocht Varsseveld is hier vanaf het begin nauw bij betrokken en sinds 2019 ook bijgeschreven in de netwerklijst van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Met deze plaatsing is Varsseveld één van de 21 corso’s welke deze toekenning gekregen heeft. 

We zijn natuurlijk enorm trots dat de vergadering van Unesco heeft besloten om de corsocultuur op te nemen op de lijst, aldus Frank Lettink voorzitter van de optochtcommissie. Bijschrijving op deze lijst is belangrijk, omdat we willen dat de corsocultuur behouden blijft voor volgende generaties. Door de samenwerking met de diverse andere corso’s komen er ook nieuwe ideeën naar voren, welke de kwaliteit van de kunstwerken bij de verschillende bouwgroepen ook weer ten goede komt. Er heeft al veel meer kennisuitwisseling plaats gevonden door de samenwerking tussen de verschillende corso’s en bouwgroepen. 

Volgend jaar zal het corso in Varsseveld hopelijk weer normaal plaats kunnen vinden als start van de jaarlijkse Varsseveldse volksfeesten. We rekenen erop dat we, net als in 2019, toen we de 50ste optocht mochten organiseren in 2022 evenzoveel (bloemen)wagens door Varsseveld mogen trekken. 

Wilt u in 2022 ook deelnemen aan dit evenement, neem dan contact op met de optochtcommissie van AOV-Varsseveld via optocht@aov-varsseveld.nl.