Vogelschieten voetbalveld

jubileum-schiet-en-voetbal

 

Sinds jaar en dag is er vogelschieten op de vrijdagochtend van de Varsseveldse Volksfeesten. Maar waarom schieten we eigenlijk op een vogel? Wat betekent die traditie? Martine Gaasbeek van Sportclub Varsseveld en Frank van Braak van Schietcollege Prins Alexander geven uitleg.

?De vogel staat symbool voor de vruchtbaarheid van het voorjaar?, vertelt Martine, ?evenals Afrodite, de godin van de vruchtbaarheid die vaak in de gedaante van een vogel afdaalde om mensen vruchtbaarheid te schenken. Door de vruchtbaarheid (vogel) af te schieten kon zij als een feniks met hernieuwde kracht herrijzen in de persoon van de schutterskoning. De schutterskoning kreeg een zilveren vogel omgehangen ten teken dat de vruchtbaarheid van het voorjaar in hem was. Omdat deze schutter de beste van de beste was noemde men hem in feodale traditie koning. Vandaar de huidige term ?Koningsschieten?.?  Maar genoeg geschiedenisles voor vandaag, besluit Martine. ?Toch denk ik dat velen dit verhaal nog niet kenden.?

Het vogelschieten wordt sinds 1964 door het AOV georganiseerd met behulp van de vele vrijwilligers van de voetbalclub en Prins Alexander en is elk jaar één groot feest. Frank: ?Het eerste schot wordt altijd gelost om 9.00 uur door de Koning van het voorgaande jaar.  Tijdens het schieten is er volop gezelligheid met praatjes, bier, lekker eten en muziek van de Poggendammers.  Ook wordt de microfoon, tussen de schietbeurten in, vaak gebruikt voor een leuke anekdote, een mooi verhaal of een goeie mop.?

Sinds een aantal jaar is er ook vogelschieten voor dames. ?Jaja, ook in Varsseveld heeft de emancipatie inmiddels toegeslagen?, stelt Martine vast. ?En niet zonder verdienste want de dames hebben al meerdere malen de vogel er eerder af geschoten dan de heren. Wat natuurlijk voor grote hilariteit bij de dames zorgt ?en sippe gezichten bij de mannen.?

SC Varsseveld en Schietcollege Prins Alexander hopen dat ze nog vele jaren het vogelschieten mogen organiseren. ?Wij beleven er in ieder geval altijd veel plezier aan!?, zegt Frank. ?We wensen alle heren én dames heel veel succes bij het vogelschieten 2014. Maar vooral veel plezier!? ?En heren…?, voegt Martine er nog even met een knipoog aan toe, ?dit jaar zijn jullie aan de beurt om de eerste te zijn!?