Henk Leneman

henk-leneman


Henk Leneman: ?Ik heb een geweldige tijd gehad bij de vendeliers!?

Niet meer weg te denken bij de vele feestelijkheden van de AOV zijn de vendeliers. Het traditionele zwaaien, draaien en gooien met de vlag ziet er niet alleen mooi uit en spectaculair uit, het krijgt ook respect. Ga er maar aanstaan om deze acrobatische toeren uit te halen met een vaandel van ruim vijf kilogram. Iemand die 23 jaar vendelier is geweest en hier alles van weet is Henk Leneman.

?Als oud-vendelier ben ik in 1972 begonnen samen met een hele nieuwe groep?, vertelt Henk. ?Mijn vrouw Ada was al accordeonist bij de oude groep en zodoende werden wij met nog zeven mannen gevraagd of we verder wilden gaan als vervanging van, de reeds op leeftijd zijnde, bestaande groep.

Er werd elke eerste zondag van de maand bij Suselbeek in de fabriek geprobeerd ons het vaandelzwaaien bij te brengen en dat is gelukt. We hebben het tot 1995 vol gehouden en weer een nieuwe club opgericht die nu het vaandel presenteert.?

Henk kijkt terug op een fantastische tijd bij de vendeliers. ?Eigenlijk hadden we altijd te maken met vrolijke mensen. Tijdens de optocht, bij huwelijksjubilea en andere feestelijkheden. We hebben met z?n allen zo?n prachtige tijd gehad dat we nu nog jaarlijks bij elkaar komen om gezamenlijk een leuke dag te beleven. ?

Henk feliciteert de AOV van harte met het 50-jarig jubileum: ?laten we er met z?n allen straks een mooi feest van maken!?

In Varsseveld werd de eerste vendeliersgroep opgericht rond 1956. De huidige groep vendeliers (de derde generatie) is in 1992 bij timmerfabriek Suselbeek aan de Terborgseweg begonnen om de beginselen van het vendelzwaaien onder de knie te krijgen. De eerste 10 jaar beperkten ze zich tot het traditionele vendelzwaaien. Maar na veel aandringen van de Varsseveldse bevolking begonnen ze in 2003 met het acrobatisch vendelen. De huidige groep vendeliers kan nu tijdens de optocht allemaal gooien met een vaandel.

Het is de bedoeling dat het traditionele vendelen in de toekomst alleen nog wordt uitgeoefend bij de opening van de optocht, Koninginnedag  en bij  het huldigen van bruidsparen bij 40- en 50-jarige jubilea.

Redactie: Ria Tuenter