Gerard van Balveren

Gerard-van-Balveren


Herinneringen aan de AOV

Toen ik na de verkiezingen in november 2004 samen met Wybe Rijnsaardt wethouder mocht worden in de nieuwe gemeente Oude IJsselstreek, informeerde hij mij regelmatig over misschien wel de belangrijkste vereniging in zijn woonplaats Varsseveld: de AOV.

Wat moet je je als inwoner van Ulft nou bij een dergelijke feestvereniging voorstellen?

Als klein kind ging ik achter op de fiets naar Varsseveld naar de speeltuin van Arentsen. Verder kende ik Varsseveld voor de gemeentelijke herindeling alleen maar van enkele bekende ondernemers zoals Duthler, Weenink, Helmink en natuurlijk van sportman Guus Hiddink.

Slechts enkele maanden later bij de viering van 30 april wist ik, dat Wybe gelijk had. Nergens in de gehele gemeente werd Koninginnedag zo intensief gevierd als in Varsseveld. ?s Morgens om half tien zag ik een plein vol met mensen en een groep AOV?ers die heel enthousiast bezig waren, ook met de jongste generatie kinderen. Dat beeld blijft me altijd bij.

En toen midden augustus de kermis in Varsseveld zich aandiende, met op donderdagavond de opening met grandioze optocht, op vrijdag vogelschieten en op zaterdagmorgen de prijsuitreiking met opnieuw de optocht, wist ik het zeker: wat een geweldige sfeer heerst er bij al die vele vrijwilligers van de AOV!

Wat we direct hebben ingevoerd bij de activiteiten op het bordes van het gemeentehuis, was de borrel (Jägermeister) om samen te klinken op zoveel gemeenschapszin. De bekendste herinnering aan het AOV-feest heb ik aan Bennie Jentink die op Koninginnedag 2008 bij de borrel opmerkte dat hij wel eens wilde weten wat een wethouder nou hele dagen deed. Waarop ik de bal terugkaatste en zei dat ik wel eens wilde weten wat hij als AOV?er nou allemaal deed.

We hebben het geweten. Vrijdag voor de kermis was Bennie een dag te gast op het gemeentehuis. Hij maakte mee welke problemen er op mijn bureau lagen en concludeerde al snel: ?Dit liek mien niks?.

De maandag erna was ik te gast bij Bennie, en die dacht dat de wethouder ook wel geschikt was om met stalen balken te sjouwen, zodat zijn fysieke rol nog zwaarder leek.

Maar ergens was uitgelekt dat ik aanwezig was en in korte tijd kregen we omroep Gelderland, zowel radio als TV, de lokale radio, de lokale TV en de Gelderlander om ons heen om dit fenomeen vast te leggen. Zelfs om half acht ?s avonds belde Hilversum nog op, om live mee te delen, dat wij het meest bijzondere moment van Nederland op die dag waren.

Volgens mij heeft het Varsseveldse Volksfeest nog nooit zoveel publiciteit gehad.

Ongetwijfeld is het jaarlijkse AOV-hoogtepunt voor het gemeentebestuur de rondgang op de woensdag voor de optocht, waarbij vele wagenbouwers worden bezocht en de stemming overal opperbest is.

De wagens zijn klaar en daar mag op gedronken worden. Zeker om 12 uur ?s nachts als bij Kegelclub Bal Na de barbecue nog volop brandt.

Kortom, alle complimenten aan de AOV, succes met de jubileumviering, en ik hoop dat ook in de toekomst de vele vrijwilligers hun enthousiaste werk blijven doen, ten behoeve van de gemeenschapszin van Varsseveld.

 

Gerard van Balveren
Wethouder gemeente Oude IJsselstreek