De Poggendammers

Poggendammers--dweilorkest-jubileumfoto


Dweilorkest De Poggendammers: unieke muzikale samenwerking!

In de beginjaren luisterden Concordia en Jubal het vogelschieten op met marsmuziek. Tot een uur of elf ging het er nog wel ?gemüdelijk? aan toe. Daarna werd het wat rumoeriger en daar hoorde ook passende muziek bij. Reden voor de AOV om begin jaren 90 een (duur) dweilorkest in te huren. Erwin Heersink, lid van de Poggendammers: ?Omdat wij van Jubal en Concordia ?de oog?n ok niet in de tesse hadd?n?, vonden wij dat wij dat samen ook wel zouden kunnen. En zo kwam een unieke samenwerking tot stand.?

Op de laatste kermisdag van augustus ?94 kwam een aantal muzikanten van Jubal en Concordia na de optocht bij café Rothman bij elkaar. Spontaan kwam het idee een dweilorkest op te richten. De eerste pioniers waren Gerjo Seesink, Eric Smees en William Heusinkveld. Zij namen Bennie Berkelder van de Infuustoeters uit Lichtenvoorde in de arm. Samen met Bennie, ook bekend vanwege zijn fenomenale parodie op de vaandelhulde met een bitterbalvlaggetje, werd een uniek Varssevelds dweilorkest gevormd: De Poggendammers.

?Sinds het ontstaan van ‘De Poggendammers’ is de bezetting flexibel geweest?, zegt Erwin. ?Er zijn diverse muzikanten uit Varsseveld en omstreken die ons regelmatig komen versterken. Ons dweilorkest kan inmiddels rekenen op muzikale ondersteuning van Concordia, Jubal, Psalm150 (Dinxperlo), Union (Zelhem), Euterpe (Halle), de Infuustoeters (Lichtenvoorde) en andere muzikanten die een link hebben met ‘ons feest’.  Wij oefenen slechts twee keer per jaar, op de zaterdag voor de kermis en op de dinsdag  tijdens de rondgang bij de bloemenwagens. Ook voor ons moet het natuurlijk gezellig blijven.?

Erwin: ?Ik spreek namens alle Poggendammers als ik zeg dat wij al ruim 20 jaar – al dan niet als muzikant ? met heel veel plezier getuige mogen zijn van deze fantastische dag tijdens de AOV feesten! Onze felicitaties en dank gaan dan ook uit naar iedereen die zich in de afgelopen vijftig jaar heeft ingezet voor dit geweldige feest waar iedereen in Varsseveld en de ruime omgeving naar uitkijkt. De Varsseveldse kermis = ‘thuuskomm’n’!?

Redactie: Ria Tuenter